Uzmanlara göre bağırsak enfeksiyonunun neredeyse tek nedeni mikroplar… Bu mikroplar virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler olabilir. Bütün bunlar çocuğun bağırsaklarına, ağız yoluyla rahatça girebiliyor. Örneğin içtiği su, kullandığı biberon, emdiği emzik, dışarıda yediği yemek, yerden ağzına aldığı herhangi bir eşya ağız yoluyla enfeksiyon kapmasına yol açabiliyor. Bağırsak vücutta geniş bir alanı kapladığı için ağızdan giren mikroplar bu bölgeye rahatça yerleşebiliyor. Enfeksiyon geçiren neredeyse tüm çocukların, mikrobu dışarıdan ve genellikle su ya da süt yoluyla aldığı anlaşılıyor. Yalnız unutulmaması gereken anne sütünden kesinlikle mikrop geçmez. Yani memeden bağırsak enfeksiyonu bulaşmaz. Bu nedenle hastalık süresince annenin bebeğini anne sütüyle beslemeyi sürdürmesi çok önemli.
Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi
Doktorlar anne ve babalara bağırsak enfeksiyonlarında koruyucu tedbirler almalarını öneriyor. Tedaviye geçmeden önce çocuğun kaybettiği sıvı miktarını önlemek için ona bol miktarda sıvı vermek çok önemli. İshal olan ve kusan çocuğun sıvıyla beslenmesi tedavinin en önemli parçası. Yine püre yedirmek de çok önemli. Bütün bunları yaptıktan sonra aslında genellikle başka tedaviye gerek kalmıyor. Bağırsak enfeksiyonları ender durumlarda ağır seyredebiliyor. Bu sırada çocuğun kusma sayısı ve ateşi yükseliyor. Ağızdan gıda almak istemeyen çocuğun böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmesinde yarar var. Burada çocuğa serum verilmesi gerekebilir.
Genellikle de serumdan sonra çocuğun durumu düzeliyor. Enfeksiyon tedavilerinde antibiyotik ilaçların yeri yok. Sadece bakteriyel enfeksiyon varsa antibiyotik verilebilir ki bu da düşük bir ihtimaldir.