featured

Hiv (Human Immunodeficiency Virüs) Bağışıklık Yetmezliği (AIDS)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü, doktor kontrolu ve yapılan hiv testi ile teşhis edilmektedir. Korunmasız olarak gerçekleştirilen cinsel temas ve kan yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Virüz vücut içerisindeki pek çok dokuya yerleşebilmektedir. Ancak asıl etkisini bağışşıklık sistemi üzerinde göstermektedir.

Hiv, vücutta yer alan beyaz kan hücrelerini yok ederek, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olur ve vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.

Hiv virüsü nedeni ile zatürre, ishal, verem, menenjit ve kanser gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir. Hiv doktor kontrolü ile teşhis edilmekte ve hiv testi ile tanı desteklenmektedir.

Hiv Testi Nedir?

Hiv testi olarak da bilinen ve hiv tanısı için kullanılan test Elisa testidir. Elisa testi antijen ve antikor arasındaki reaksiyonu göstermektedir. Elisa testi ile vücudun oluşturduğu antikor saptanır.

Elisa testi, uygulanan kan testlerinden sadece bir tanesidir. Elisa testi ile hepatiti B, kızamık, kızamıkçık, AIDS, kabakulak başta olmak üzere pek çok infeksiyon hastalıklarının tanısı konmaktadır. Doktorun teşhisi neticesinde, tanının desteklenmesi amacı ile uygulanır ve doğru sonuç verir.

Hiv virüsü vücuda girdikten 3 ila 8 hafta sonra vücut antikor üretmeye başlar. Virüs ile saavaşmak için üretilen bu antikorların ölçülebilir olması için de en az 3 aylık bir döneme ihtiyaç duyulur ve bu dönem sonucunda elisa testi uygulanır.

Hiv Testi Nasıl Uygulanır?

Hiv tanısı için kullanılan elisa testi için damardan kan örneği alınır. Bu örnek uygun labaratuvara gönderilerek, elisa cihazlarında özel kitler yardımı ile taes edilir ve test sonucu hastayla ve doktoru ile paylaşılır.

Hiv Testi Kaç Günde Sonuç Verir?

Hiv tanısı için gerçekleştirilen elisa testi genellikle 24 saat içerisinde sonuçlanmaktadır.

Hiv Testini Evlilik Öncesi Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Evlendirme yönetmeliği kapsamında, çiftlerin evlenmeden önce bazı testleri yaptırması istenmektedir. Bu çerçevede evliliğe engel olabilecek hastalığın çiftlerde olup olmadığı belirlenmektedir. İlgili yönetmelik çerçevesinde Hiv ile ilgili istenen bir test bulunmamaktadır.

Ancak bu konu hakkında tam bir birliktelik bulunmamakta ve belediyeler arasında farklılıklar olabilmektedir.

Cinsel Hastalık Testi Nedir?

Korunmasız olarak gerçekleştirilen cinsel temas nedeni ile oluşan hastalıkların tanısının konulmasına yardımcı olan testlere, cinsel hastalık testi adı verilmektedir. Cinsel hastalık testleri vücuttan alınan kan, idrar, sürüntü, sperm, tükürük gibi örnekler ile gerçekleştirilir.

Cinsel Hastalık Testi Kimlerden İstenir?

Cinsel hastalık testi, doktor kontrolü sırasında cinsel bir yolla bulaştığı düşünülen virüs ya da enfeksiyona bağlı bir hastalığın teşhis edilmesi ile tanının desteklenmesi amacı ile istenir. Ayrıca bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar anneden bebeğe geçebilmektedir. Bu neden ile annede olan bir hastlık nedeni ile bebekten de test istenebilmektedir.

Cinsel Hastalık Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler.

Cinsel hastalık testi için hastanın yapması gereken herhangi bir farklı işlem bulunmamaktadır. Ancak test alınırken, kan alım işlemini yapacak kişinin eldiven ve maske kullanması, kan alım işleminde kullanılan materyallerin imha edilmek için uygun yere atılması ve işlem sonunda gerekli dezenfeksiyon işlemlerini yapması gerekmektedir.

Gıda İntoleransı (Besin Duyarlılığı) Nedir?

Gıda intoleransı, tüketilen bir gıda içerisindeki bir ya da birkaç maddeye karşı sindirim sisteminin realsiyon göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Gıda intolerans testi ile tanı kesinleşmektedir.

Gıda İntoleransının Sık Rastlanan Semptomları Nelerdir?

Gıda intoleransı belirtileri başlıca şu şekildedir;

  • Mide ağrısı.
  • Mide yanması.
  • Mide kasılması.
  • Bulantı.
  • Şişkinlik.
  • Baş ağrısı.
  • İshal.

Gıda İntoleransı Nedenleri Nelerdir?

Gıda intoleransı nedenleri arasında;

  • Enzim eksikliği.
  • Gıda içerisinde yer alan maddenin sindirilememesi.

Yer alır.

Gıda İntoleransı Tanısı Nasıl Konur?

Gıda intoleransı tanısı doktor kontrolü neticesinde ve gıda intolerans testi ile konulmaktadır.

Beslenme Nasıl Ayarlanır?

Kişinin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite durumu, boyu, kilosu dikkate alınarak ayarlanmalıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacı karşılanmalıdır.

Gıda İntolerans Testi Fiyatları

Gıda intolerans testi fiyatları, testi uygulayacak kuruma göre değişiklik gösterebilmekle beraber testi yapmakta olan kurumlar tarafından kredi kartına taksit gibi çeşitli ödeme kolaylıkları sağlamaktadır.

 

Hiv (Human Immunodeficiency Virüs) Bağışıklık Yetmezliği (AIDS)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Popüler Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!