İçindekiler
Bebekler Katı Gıdaya Nasıl Alıştırılır?
Bebekler katı gıdaya başlaması 4-6 ayı doldurduktan sonra olabilir. Ama bu süreç tuzsuz baharatsız çorbalar ve yemek suları ile olmalı. Zaten bebeğinizin hazır olup olmadığını anlamaya başlarsınız. Katı gıda almaya hazır olan bebekler daha çok acıkır. Sürekli ağzına bir şey getirme telaşında olurlar. Yediğiniz yemeklere ilgi duyamaya başlarlar. Daha çok bu belirtiler bebekler 6 ayı doldurmaya başladığında çıkar. Bazı bebekler ise 7-8 aya kadar sadece anne sütüyle beslenmek isterler. Ama bebeğinizi çorba ve yemek tatlarına kaşık uçları ile alıştırmaya başlamalısınız. Bu süreç 6 aylık dönemde başlarsa bebeğiniz yemeklere ve çorbalara daha kısa sürede alışır. Mama kullanmaya başladığınızda şekerli tatlı mamalarda uzak durun. Yoksa bebeğiniz büyüdükçe tatlı beslenme ağırlık istekleri başlar. Sebzeli mamalar ve çorbalara 6 aylıktan sonra vermeye başlamalısınız.
Katı gıdaya bebeğinizi çok erken ve yavaş yavaş vücudunu alıştırmadan başlarsanız bir çok sindirim sorunu ve alerji sorunu yaşayabilirsiniz. 1‘er kaşıkla birkaç gün arayla 1 kaşık daha artırarak hem bebeğinizi hem de bebeğinizin vücuduna katı gıdaya alıştırmalısınız. İlk aşamalar gıdaların daha sulu ve yumuşak olması uygundur.(Elma püresi, Çorba vb.). Katı gıdalara bebeğinizin geç başlaması ise yemeklere alışamamasına, sevememesine ve bebeğinizin gelişiminin yavaş seyretmesine neden olabilir. Bunun için mutlaka bebek doktorlarından bilgi almalısınız.
6 Aylık-Katı Gıdalara Başlangıç Aşaması
Bu aşamada bebeğinize verdiğiniz ek besinler sütten çok az daha koyu olmalı. Bu şekilde bebeğiniz besinleri kaşıktan emerek yiyebilir. Bu aşamada hedefiniz bebeğinizin vücudunu ek besinlere alıştırmak ve bebeğinizin kaşıkla yemesini kavramasını sağlamak olmalı. Ama anne sütü yine bu dönemde ana besin kaynağı olmalı. Katı gıdaları sütten sonra veya sütle karıştırıp verebilirsiniz.
7-9 Aylık / İkinci Aşama
Bebeğiniz bu dönemde diğer değişik yemeklere daha kolay alışır. Bu evrede süt ana besin kaynağı olmaktan çıkmalı. Artık çorbalar, yoğurt, peynir, yumurta ve püreler devreye girmelidir. Besinleri sütle karıştırmadan vermelisiniz. Bebeğinizin katı gıdalara daha kolay alışması için ilk başlarda biraz sütlü, daha sonra 0 sütlü olarak alıştırabilirsiniz.
9 Ay ve Sonrası
Artık tüm besinler sütlü kıvamda olmaktan tamamen çıkmalı, bebeğiniz minik minik yutabileceği şekilde kesilmiş yumuşak katı gıdaları yemeye hazır.1 Yaşını doldurduktan sonra bebeğiniz artık sizin yediğiniz yemeklerde yemeye başlayabilir. Bebeğinize ayrı yemekler hazırlamanıza gerek yoktur.
Bebeğinizi Katı Gıdaya Geçişi Kolaylaştırmanız İçin İpuçları!
Bebeklerin çoğu ilk aşamada katı gıdaya geçişte zorlanabilir. Buda sizin ve bebeğiniz için yorucu olabilir. Bu dönemde bebekler davranış ve karakter olarakta zordur ve daha sabırlı olmanız gerekecektir.
Eğer bebeğiniz sürekli bir yemeyi reddederse, ısrarcı olamayın. Onu sütle ve sevdiği şeyler ile doyurun. Daha uysal ve çok aç olmadığı bir zamanda katı gıdayı tekrar deneyin. Bir zaman göreceksiniz alışmaya başlayacaktır. Bu konuda çok sabırlı olun. Ama denemekten de vazgeçmeyin. Bebeğinizi her beslediğinizde farklı bir gıda deneyin. İlk olarak bir çorba kaşığı vererek başlayın. Zamanla verdiğiniz miktarı çoğaltın ama yemekleriniz tuz ve şeker eklemeyin. Bebekler yemek tatlarını bu dönemde çok fazla ayırt edemezler. Hoşlanmadığı bir yemeyi başka bir zamanda ve değişik ortamlarda yedirmeyi deneyin. Bebekler hiç yemek istemedikleri yemekleri bile 8-9 denemede sevmeye başlayabiliyorlar. Yemek yerken bebeğinizin ortalığı dağıtması konusunda endişe etmeyin. Bunu öğretmeniz için daha çok zamanınız olacak.